Bio vászon ruhák OEKO-Tex minőséggel

A bio vászonból készült ruhák környezetbarát alternatívái a szintetikus, mesterségesen előállított anyagoknak, hiszen könnyű és szellős, ugyanakkor időtálló anyagból készült ruhadarabokról van szó, amelyek biológiailag lebomlanak, így nem terhelik meg a környezetet.
Amint azt egy korábbi írásomban olvashattátok, a ’fast fashion’ néven emlegetett divatipar az egyik legszennyezőbb iparág napjainkban. Ott írtam részletesen a GOTS minősítéssel rendelkező ruháinkról, amely a kiváló minőségű alapanyag fémjelzése. Most egy másik minősítésről, az OEKO-Tex minősítés kapcsán fedezhetitek fel, hogy milyen összetett egy ilyen irányadó elvrendszer.

Milyen az OEKO-Tex textil?

Míg a GOTS minősítés elsősorban az anyag összetevőinek előállítási folyamatát vizsgálja és értékeli, az OEKO-Tex minőség a kész textillel történő munkafolyamatokat, tehát a festést és a különböző kezelési, felületkezelési folyamatokat veszi górcső alá, illetve minden hozzá kapcsolódó anyagot, elsősorban kémiai szempontok szerint.
Az OEKO-Tex Standard 100 eléréséhez az alábbi feltételeknek kell teljesülniük:
A minősítés önkéntesen kérhető, de évente van egy megújítási kötelezettség.
A minősítéshez szükséges vizsgálatokat egy független laboratóriumnak kell végeznie.
Maga a vizsgálat minden olyan lehetőséget számba vesz, amelyek során megvan annak az esélye, hogy káros anyagok léphetnek érintkezésbe az emberi testtel.
A viselet minden egyes elemét, tehát a varrásokat, a cipzárakat, gombokat és béléseket is tesztelik kémiai összetételük alapján. Mivel a bőr lélegzik, így, ha kapcsolatba kerül egy-egy káros kémiai anyaggal, az bizony beszivárog az emberi testbe. A minősítéssel rendelkező ruhadarab mentes a káros hatású anyagoktól.
Az OEKO-Tex Standard 100 a világon mindenhol elfogadott minősítés, minden országban ugyanolyan elvek szerint adják meg.

Bővebben az OEKO-Tex vászon minősítő vizsgálatáról

Nagyon érdekes tudni, hogy mennyi minden alkotja a kedvenc inged vagy szoknyád, amelyek mind-mind képesek kölcsönhatásba lépni a bőrödön keresztül a testedben zajló természetes folyamatokkal. Igen, ha például méreganyag kerül a szervezetedbe egy bizonyos fém miatt, akkor azt a májad fogja feldolgozni, elraktározni. Az OEKO-Tex vizsgálat azonban képes felmérni, hogy a textil és nem textil darabok milyen káros anyagokat tartalmaznak.
A minősítési eljárásban 4 féle textil csoportot különböztetnek meg, ezek:
Babák és kisgyermekek (36 hós korig) számára készült ruhadarabok
Hosszabb ideig bőrrel érintkező ruhadarabok – pl. alsóneműk
Bőrrel kismértékben vagy egyáltalán nem érintkező textilek – pl. kabátok
Dekorációs célra használt textilek – pl. függönyök, asztal terítők,, szőnyegek

A minősítési eljárás része, hogy a ruhaneműk minden egyes összetevőjéből mintát kell benyújtani – tehát a gombokból, patentokból, varrócérnából és a ruhacímkékből is. Ezeket a szigorú követelmények alapján vetik vizsgálat alá, és a gyártó cégnél is megjelennek mielőtt kiadnák a minősítést. Később, legalább háromévente megismétlik az ellenőrzést.
A nálunk kapható termékek mindegyike rendelkezik OEKO-Tex minősítéssel, amely esetünkben az első textil kategóriát jelenti – ráadásul itt még szigorúbb feltételeknek kell megfelelni, és az anyagokat megvizsgálják abból a szempontból is, hogy mennyire állnak ellen a nyálnak. Erre természetesen azért van szükség, mert az anyagról nyállal keveredve is káros hatások érhetik a gyermeket. Ha nálunk vásárolsz ruhát a gyermekednek, biztos lehetsz benne, hogy biztonsággal veheti a szájába a neki tetsző kis fityegőket, zsinórokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük