GOTS – kapszulagardrób gyerekeknek

Nemcsak az ételek, de a ruhák is lehetnek egészségtelenek. Keresd a GOTS-minősítéssel ellátott termékeket és készíts kapszulagardróbot a gyermekednek!”

 

GOTS-kapszulagardrób gyerekeknek

Mostanában jött divatba a kapszulagardrób kifejezés, és bár tőlem messze áll bármilyen „őrület” követése, ezzel most kivételesen nagyon is egyetértek. A kapszulagardrób fogalma ugyanis arra utal, hogy ne halmozzunk fel kismillió ruhadarabot az otthonunkban, hanem legyen csak pár, de minőségi – lehetőleg GOTS vagy OEKO-Tex – darabunk, amelyek mindegyikét kombinálhatjuk egymással.

Hiszen 8-10 alapdarabból is rengeteg szettet össze tudunk állítani, amelyekkel ugyanúgy klassz lehet a mindenkori megjelenésünk.

Nos, szerintem ezt a szemléletet kellene követnünk a gyermekeink ruháinál (link a FB-oldaladra) is, mégpedigminden tekintetben környezetbarát termékekkel.

Mi az a GOTS?

A GOTS az angol Global Organic Textile Standard (Globális Organikus Textilszabvány) címke rövidítése. Azok a textiláruk kapják meg ezt a minősítést, amelyek minden tekintetben megfelelnek a legmagasabb környezetvédelmi követelményeknek. És itt a minden tekintetben-en van a hangsúly.

A GOTS-textíliák esetében ugyanis biztosak lehetünk abban, hogy

vegyszermentes gyapotból készülnek,
a gyapot feldolgozásának minden lépcsője megfelel az összes szigorú környezetvédelmi szabálynak,
a gyárakban normális körülmények között és nem éhbérért foglalkoztatják a felnőtt dolgozókat,
és az egész kereskedelmi folyamat a betakarítástól kezdve a kész textilek eladásáig szabályszerű, környezet- és embertudatos.

Nagyon nehéz lehet ilyen textilalapanyagokhoz hozzájutni. Hiszen – ahogy írtam – ahhoz, hogy egy ruha GOTS legyen, nem csak az alapanyagnak kell tökéletesen ellenőrzött, vegyszermentesnek lennie, hanem az egész gyártási folyamatot felügyelni kell az elejétől a végéig.

Békéscsabától a Love the Organicig

Hiába GOTS az alapanyag, ha a kereskedő, vagy a ruhakészítő színezéskor szennyező, vegyszerekkel teli festéket használ. Az onnantól kezdve már nem GOTS-termék, nem beszélve arról, hogy a gyermekeinkre nézve is veszélyes lehet.

Biztosan jártál már úgy, hogy egy ruhától a kicsi allergiás kiütéseket kapott. De az is lehet, hogy csak viszketett tőle mindenhol. Ennek a fentieken túl az is az oka, hogy sokkal több szintetikus anyagot tartalmazott a textil, mint amennyire az egészséges lenne. A GOTS termékek 95% (!) biorostot és csak maximum 5% nem bio-t tartalmaznak. Azért ez óriási fegyvertény.

Mindig is valami olyasmit kerestem hivatásként, ami magasabb eszmét támogat. És mi lehetne fontosabb a saját lakóhelyünk, életterünk, vagyis a Földünk védelménél? Békéscsabán jártam ruhaipari iskolába, és Békéscsaba is volt az első hely Magyarországon, ahol megszerezték a GOTS-minősítést (link: http://www.hungarolen.hu/2015/06/10/gots-certificate/). Úgy látszik, a karmáink összeértek.

Fast fashion vagy GOTS?

A Love The Organic nem megélhetési márka. Célja, hogy mindenki hozzájáruljon valamilyen módon a környezetünk rendbetételéhez. Én a gyermekruhákon keresztül (is) közelítem meg a kérdést.

Vallom, hogy inkább legyen csak 2-3 normális ruhánk, mint 200 rosszminőségű, nejlon vackunk. Ne kapcsolódj be te sem a fast fashion őrületbe! Tudod, ez ugyanolyan, mint a gyorskaják vs. egészséges ételek.

Ha neked is fontos, hogy a gyermekednek egészséges, természetes alapanyagból készült ételeket adj, talán megérteda Love the Organic küldetését is. Hiszem, hogy a viseletünk természetbarát mivolta is ugyanolyan fontos, mint atáplálkozásunk.

Csatlakozz a Love the Organic küldetéséhez, és tegyünk együtt gyermekink egészséges jövőjéért.

Hozd létre a gyermeked kapszulagardróbját GOTS vagy OEKO-Tex termékekkel (hamarosan erről is írok majd). Hidd el, nagyon fogjátok szeretni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük