Hogyan mossunk környezetbarát módon?

A babák, gyerekek, érzékeny bőrűek számára minden mesterséges anyag, mosószer felesleges terhelés, lecserélésükkel megelőzhetjük a kipirosodást, irritációt, ekcémát.

A sensitive jelző is sajnos csak annyit jelent, hogy kiegészítik a mosószert valamilyen bőrbarát adalékanyaggal (pl.aloe vera) de az alap komponensek nem változnak. A ruháink pedig nem feltétlenül a tisztaság miatt lesznek fehérek hanem azoktól az optikai fehérítőktől, amik megtapadnak a textilen és enyhe kék színük miatt kioktják a sárgás színt.
Az öblítők szintén bevonatot képeznek az anyagon, amellyel csökkentik az anyag nedvességfelvevő képességét, megbújnak a szálak között, így érintkezve a bőrrel.

Mivel válthatjuk ki ezeket? Természetes megoldással, amivel a környezetünket és a bőrünket is egyaránt megóvjuk, néhány példa:

• mosódió -> nem tartalmaz allergizáló vegyszereket, adalékokat és olcsó. Szaponin oldódik ki belőle, amely ugyanolyan hatásosan tisztít, mint a megszokott mosószerek, viszont egyáltalán nem káros. (Fél kg mosódió kb 2500Ft-ba kerül, ami 100 mosásra is elegendő lehet! Ellenben a mesterséges mosószerekből 3L mindössze 40 mosásig bírja!)?

• mosószóda -> nátrium-karbonát, amely szuper zsíroldó és fehérítőszer, teljesen lebomló??

• marhaepeszappan -> folttisztításra, előkészítésre használom, a legmakacsabb szennyeződéseket is kiszedi (mosipelusozáshoz elengedhetetlen ☺️)

• öblítő helyett: ecetet önthetünk a rekeszbe, nem lesz ecetillata a ruháknak! Én a mosódiós zsákocskára szoktam cseppenteni 10-15csepp illóolajat és bedobom a ruhák közé a dobba.

A gép átmosását pedig végezhetjük citromsavval.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük