Őszi gardróbfrissítés gyerekeknek

Őszi gardrób gyerekeknek

Hamarosan vége a hónapnak, de még javában tart a „Használt ruha Szeptember” felhívása, amely szerint ebben a hónapban csak használt ruhát vásárolj a fenntartható divat jegyében. Mivel a divatipar a második helyen áll a leginkább környezetszennyező iparágak között, a nyári ruhák leváltásának közeledtével érdemes átgondolnod, hogyan tudnád a gyerekek őszi szettjeit kicsit környezettudatosabban kialakítanod. Ezt évszakváltáskor a legideálisabb elkezdeni. Ha idén ősszel átláthatóbb, környezettudatosabb ruhatárat szeretnél kialakítani, akkor irány egy turkáló és tanácsainkkal beszerezheted a gyerkőcök őszi ruhatárának alapdarabjait!

Az alapok

Először is a minimalista stílusú gyermek ruhatár minden évszakban kb. 20 darab ruhaneműt tartalmaz, amelyben benne vannak a cipők, a táskák és egyéb kiegészítők is. Fontos szempont, hogy a ruhadarabok egymással színben és anyagban harmonizálóak legyenek, és jól lehessen őket együtt viselni. Olyan dolgokat válassz, amelyekben jól érzik magukat, ezért gondolnod kell arra is, hogy milyen alkalmakra, helyzetekre legyenek szettjeik!

Milyen a kapszulagardrób, ha őszi?

Ősszel az átmeneti kabát és a cipő kulcsfontosságú. Egy vászonkabát és egy bélelt esőkabát tökéletesen megteszi a változékony, néha napos, néha szeles és esős időre ilyenkor ősszel. Az óvodai zsákban az extra alsónemű és zokni mellett legyen egy-egy póló és hosszú ujjú vékony pulóver, leggings/jeggings. A turkálóban szinte minden méretben találhatsz cuki kötényruhát kislányoknak, amelyet harisnyával, akár hosszú felsővel viselhetnek. A fiúk számára a kapucnis pulcsi, póló és farmer a legideálisabb viselet a hűvösödő időben. Otthon pedig a gyerekeknek legyen kétféle játszós ruhájuk, és a vízálló gumicsizma is jó szolgálatot tesz.

A kevesebb, több – meglátod!

Több előnyt is élvezhetsz, ha ezzel a módszerrel rendezed a gyerekek ruháit:

– Rendezettebb lesz az otthonod
A szekrényben kényelmesebben tudsz majd elpakolni, átláthatóbb lesz a gardróbszekrény. Minél kevesebb a ruhadarab, annál ritkábban érzed azt a szobába belépve mintha turkálót nyitottál volna, amikor a gyerekek szerteszét hagyják a cuccaikat.
Pénzt spórolsz
A kapszulagardrób ’előírásait’ betartva kevésbé érzed majd a kísértést, hogy még egy cuki inget vagy ruhát vegyél, mint amennyire igazából szükség van. Mindig pontosan tudod, miből mennyi kell, és amikor az adott méretű ruha mérete már nem jó, akkor és csakis akkor fogsz új darabok után nézni.

– Jobban óvod a környezetet
Mihelyst szisztematikusabban gondolkodsz arról, milyen ruházatra van igazán szüksége a gyermekeidnek, máris tettél valamit a környezetszennyezés ellen. A „Használt ruha szeptember” mozgalom egyik alapvetése, hogy a divatiparból származó szennyezést mérsékelje. A textilipar ugyanis több üvegházhatással járó gázt termel, mint a repülőgépek és a nemzetközi szállítmányozás együttvéve. 2015-ben 98 millió tonnányi olajat használtak fel ruhaneműk előállítására, 2050-re ezt az olajmennyiséget 300 millió tonnára becsülik a várhatóan növekvő igények miatt.
Tudatos ruhavásárlással Te is csökkenthetsz ezen a számon!

– Könnyebben indul a reggeletek
Mivel a kapszulagardrób darabjai színben és anyagban is illenek egymáshoz, jól variálhatók. A reggeli készülődés is egyszerűbb, hiszen nem kell sokáig a szekrény előtt ácsorogni, vagy veszekedni a gyerekekkel, hogy mit vegyenek fel.

Mi lesz jövő ősszel?

A kérdés jogos, hiszen kapszula ide vagy oda, a gyerekek kinövik a legkedvesebb felsőjüket is, és jövő ősszel újra körül kell nézned, hogy pulcsit, kabátot, sapkát találj – két számmal nagyobb méretben. Jövőre azonban könnyebb dolgod lesz, hiszen lesz egy bevásárló listád, amit újra használhatsz, és gyönyörködhetsz a gyerekruhatár összeállításának egyszerűségében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük